Last update: 2008-03-01
Nothing is ever a complete failure; it can always serve as a bad example
- Anonymous
:: HOUSEBLOG
MAY -22
<< Apr Jun >>
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
:: OMRÅDEN
:: BILDGALLERI
  Trädgård framsida (sid 1 av 3) OLDER ENTRIES >>
:. Gjutit översta delen på stödmurenEDITDELETE 2004-07-25
Gjutning av muren

Idag gjöt jag översta 7 cm av stödmuren. Jag var medveten redan när jag började mura lecablocken till muren att det skulle bli ungefär den här höjden i diff, men eftersom jag behöver anpassa muren i höjdled till en redan befintlig mur tyckte jag det var bättre att gjuta den sista lilla biten på toppen av muren än vid grunden, lättare att hamna exakt rätt då...

Tell a friend   Print article   Comment this one! Parahead
:. Stentrappan upp till trädäcketEDITDELETE 2004-07-18
Innan jorden runt stenarna är på plats

Eftersom det har regnat en hel del den här sommaren och det är gräs en bit mellan trädäckets trappa och grusgången blir det lite småhalt den sträckan. Vi fick då ett ryck idag och tyckte det skulle vara snyggt med en slags stentrappa den sträckan istället.

Sagt och gjort, vi grävde upp svålen på gräsmattan för att kunna placera stenarna ordentligt. Den största och första stenen upp från grusgången plockade vi nedifrån en totalt igenvuxen "naturlig" stentrappa nedanför vedhögen. Den vägde en del men med gemensamma krafter lyckade Laila och jag bära upp den för slänten.

Vi plockade lite stenar från övriga platser på tomten och placerade ut, blev riktigt bra till slut, men vi måste nog plantera nåt lågväxande gräs mellan stenarna nu, för att det skall bli lite trevligt.

Tell a friend   Print article   Comment this one! Parahead
:. Började mura stödmurenEDITDELETE 2004-06-19
Första raden av lecablock

Började mura på stödmuren idag. Muren är förankrad i den befintliga muren med hjälp av armeringsjärn, som går in ca 30 cm i den muren och ligger sen längs med hela den nya muren. Satsade på armeringsjärn mellan vartannat varv, plus att själva gjutplattan är förankrad på samma sätt.

Muren är 150 cm lång, vilket gör att det är 2 och en halv lecablockslängd. På höjden så är det tre rader.

Tell a friend   Print article   Comment this one! Parahead
:. Byggt en trappa till trädäcketEDITDELETE 2004-06-12
Trappan i profil

Puh, det där var jobbigare än jag trodde. Full respekt för folk som är duktiga på att bygga trappor, det krävdes en del klurande och tänkade innan det blev schysst. Problemet är nämligen att marken inte är plan där trappan skall ansluta till trädäcket, utan sluttar nedåt, så man måste liksom "hinna ikapp" sluttningen på ett schysst sätt och få till det första trappsteget så att det inte blir alltför högt, vilket är lätt hänt när det sluttar. För att komplicera det hela ytterligare så är det berg ungefär 1 cm under marknivån på sina ställen vilket gör det svårt att få till vagnstyckena.

För att få till en bra lutning på en trappa finns det även en trappformel man kan ta till och som lyder: två sättstegshöjder plus ett insteg = 60-63 cm. Följde väl inte den helt slaviskt men lutningen på trappen blev 1:2 med en sättstegshöjd på 14 cm och ett insteg på 28. Det blev liksom bra med den trall vi hade och då blev det lite trappnos oxå.

Nåja, om jag får säga det själv så blev det riktigt bra till slut, men det tog en dag och jag var helt öm i kroppen efteråt.

Tell a friend   Print article   Comment this one! Parahead
:. Fortsatte gräva för stödmurenEDITDELETE 2004-06-06
Runt 110 cm hög kommer muren bli

Jaha, efter lite tänkande och räknande så inser man att det hålet man börjat gräva för stödmuren är alldeles för litet och grunt, så det är bara att utöka i alla riktingar. Muren kommer vi förmodligen bygga av lecablock med dimensionen 19x19x59 cm och den kommer bli 150 cm lång.

Har inte klurat på allting än, men om man fäster den i den gamla muren med hjälp av armeringsjärn och låter den vila mot en mycket stor sten i andra änden, med en grusbädd däremellan så borde det bli stabilt tycker jag.

Tell a friend   Print article   Comment this one! Parahead

  OLDER ENTRIES >>
6 visitors online Valid HTML 4.01!   Valid CSS! © copyright 2003 Henrik Ahlén
Design based on Stylish by MVS
Content powered by Coranto